Pasy, víza, doklady

Aby mohl občan České republiky vycestovat do Ruska, musí si opatřit vízum. S vízem je nutné předložit ještě cestovní pas nebo jiný cestovní doklad platný ještě alespoň 3 měsíce po návratu ze země, finanční prostředky na celou dobu pobytu a doklad o zdravotním pojištění na území Ruska. Než přijedete do země, budete požádáni o vyplnění dvoudílné migrační karty.

Jeden její díl odevzdáte pasové kontrole při vstupu do federace a druhý odevzdáte zase při odjezdu. Když cestujete do Ruska letadlem, musíte mít u sebe vždy platnou zpáteční letenku.

O ruské vízum si můžete zažádat pouze na ruských velvyslanectvích a konzulátech, nebo prostřednictvím některé české cestovní kanceláře, s níž jede na zájezd. Do některých oblastí Ruska mohou cizinci vstupovat pouze na základě zvláštního povolení, o které by si měli zažádat s dostatečným předstihem. Při vstupu na území Ruské federace máte povinnost se do 3 pracovních dnů nahlásit na příslušném úřadu, kde vám bude vystaven doklad o nahlášení.

Pokud bydlíte v hotelu nebo jiném ubytovacím zařízení, mají za povinnost vás nahlásit jeho pracovníci. Jestliže jste ubytovaní u soukromé osoby, povinnost nahlášení spadá na ni.

 

Zájezdy do Ruska