Stravování

Ruská kuchyně
Přestože ruská kuchyně nepatří mezi ty nejvyhlášenější, není důvod ji předem zatracovat. Je totiž velmi pestrá a také zdravá. Základem ruské kuchyně je maso, kde převládá především hovězí, telecí, vepřové a zvěřina. Díky obrovskému a nekonečnému ruskému pobřeží je samozřejmostí, že základ jídel tvoří také z velké části ryby a nejrůznější mořští živočichové. Převládá candát a losos, ze kterého se rovněž připravuje kvalitní červený ruský kaviár. Černý kaviár je produkován zase z jiker jesetera.

Mezi nejčastější ruská jídla patří kaše z různých druhů obilovin. Tradičně se v zemi pěstuje pšenice, ječmen, žito, jáhly a pohanka. V ruské kuchyni se hojně vyskytuje zelenina, nejčastěji ve formě nálevů nebo v konzervovaném stavu. Základní surovinou polévek je zelí, červená řepa či kvašené okurky. Hojně se konzumuje kvásková okroška, zelná polévka šči nebo vydatné a husté masové polévky jako je rassolnik či soljanka.

Pokrmy, se kterými se v Rusku nejčastěji setkáte, jsou pirožky, hustá zakysaná polévka boršč, šašliky – špízy z vepřového nebo skopového masa nebo světoznámý hovězí Stroganov. Při návštěvě Ruska si nenechte ujít ani uzeného jesetera s křenem či jemně soleného lososa. Ochutnejte také pelmeně, což je něco jako ravioly, které se pojídají se smetanou.

Rusové si rádi pochutnají i na moučných výrobcích, kromě pirožků vytvářejí ještě pampušky, které mohou být pečené či smažené a plněné různými nádivkami.

Ruské restaurace
V ruských městech narazíte na četné restaurace připravující typicky ruské pokrmy, ale také na restaurace s mezinárodní kuchyní. Jejich kvalita i ceny se mohou výrazně lišit, proto dejte na doporučení nebo na první dojem. Kromě restaurací můžete navštívit také bufety nebo stánky s rychlým občerstvením, které jsou na každém rohu. Ve velkých městech se dnes již na každém rohu setkáte s prodejnou Mc´Donalds, které jsou ovšem výrazně levnější než v České republice a u mladých lidí se těší velké oblibě.

Oběd je v Rusku považován za nejvydatnější jídlo dne a většinou je o třech chodech. Začíná se polévkou, pokračuje hlavním chodem a končí moučníkem. Je to tedy podobné jako u nás. Za moučník se zde však považuje ovoce, kompot nebo ovocný rosol.

Ruské nápoje
Mezi nejznámější ruské alkoholické nápoje patří bezesporu vodka, kterou seženete za 60 – 80 rublů. Vyrábí se zde spousta druhů vodek, ale jakousi klasikou je Stolichnaja. Oblíbená je také vodka Ljuks. Mezi další tradiční ruské nápoje patří šampaňské, kvas či arménský koňak.

Rusové také často pijí pivo, které se dá sehnat u každého stánku a stojí kolem 20 rublů. Nejoblíbenější je pivo Baltika 3 nebo silnější Baltika 7. Kvalitní je rovněž pivo Sibirskaja korona. V obchodech můžete narazit i na českého Kozla.

Jelikož alkohol je v Rusku poměrně velkým problémem, připravuje vláda zákon o zákazu konzumace a prodeje alkoholických nápojů na veřejnosti. V ulicích měst potkáte spoustu lidí popíjejících po celý den. Pro Rusy je to běžné a týká se to i osob něžného pohlaví. Prodej alkoholu osobám pod 18 let věku je zakázán.

Z nealkoholických nápojů je nejoblíbenější čaj. K místním tradicím patří příprava čaje v klasickém ruském samovaru. Původně se v něm topilo dřevěným uhlím. Dnes jsou elektrické a vyrábí se v nejrůznějších podobách a velikostech. Rusové však nepijí jen čaj, ale i kávu, kakao a mléko. Často se setkáte i s ovocnými šťávami a minerálkami.

Zájezdy do Ruska